20.2.2011

Jos Matinpäivänä taittelee päreitä, niin kesällä lehmät ontuvat.

24.helmikuuta on Matin nimipäivä. Vanhoissa sanonnoissa puhutaan monesti kahdesta eri Matin päivästä, Kevät-Matista ja Syys-Matista. Syyskuun 21. oli Apostoli Matteuksen päivä (Matteus, Mattias), joka kansanpuheissa kääntyi myös Matiksi ja selvyyden vuoksi Syys-Matiksi. Puhde- eli sisätöitä tehtiin ennen Matista Mattiin. Molempia Matteja on käytetty sanonnoissa ja ennustuksissa mutta etenkin keväinen Matin päivä on ollut vanhassa ajastajassa tärkeä merkkipäivä.

Kevät Matista talven selkä taittuu, on ensimmäinen kevätpäivä ja karhukin kääntää kylkeään todeten "Yö puolessa, nälkä suolessa". Matin päivästä on ennustettu myös tulevan kevään ja kesän säitä. "Jos Mattina pyryttää, niin sitten on Matin päivän jälkeen 7 isoa pyryä ja joka isolla pyryllä 7 pienempää pyryä" ei kuulosta kovinkaan mieltä lämmittävältä. Matin tuiskuista on myös ennustettu hyvää kasvuvuotta kaikille kukkiville viljelyskasveille. Pelkkä lumisade Mattina taas tietää kesälle paljon hyttysiä, kärpäsiä ja muita hyönteisiä. Mutta siihenkin oli onneksi olemassa taika, "Matin
päivänä ei saa enää ruveta pitkälleen sen jälkeen kun on noussut ylös, ettei syö kesällä itikat." Matinpäivän lumisateet lupaavat myös hyvää marjavuotta.

Matin päivä aurinko lupaa poutaista kesää ja etenkin lämmintä heinäkuuta. Ja jos Matin päivänä räystäät tippuvat, niin tulee pitkä kesä. Mutta varmin vanhan kansan Matin päivään liittyvistä sanonnoista on "Matti maan näyttää, jos ei muualta niin kaivon pohjasta".
Kuva pajunkissoista on otettu 19.helmikuuta 2011.