15.4.2012

Woikosken ensimmäisen kansakoulun urkuharmooni

Voikoski ja tehdas joskus kauan sitten.
Kansalliskirjaston digitoidut aineistot ovat varsinaisia aarteita ja pienellä vaivalla ne ovat vielä ihan käden ulottuvilla. Aina aika ajoin löydän itseni kaivelemasta toista sataa vuotta vanhoja sanomalehtiä, joista yritän etsiä mainintoja Pohjois-Kouvolan silloisista ajoista.

Eräässä sosiaalisen median ryhmässä tuli puhetta Voikosken koulun vaihesta. Alkuperäinen kansakoulu on sijainnut nykyisen rukoushuoneen tontilla ja jossain vaiheessa on siirtynyt nykyiselle paikalleen. Viimeisen kerran uudessa koulussa oli opetusta 1980-luvun puolessa välissä. Digitoiduista lehdistä löytyi tieto, että ensimmäisen kansakoulun rakentaminen on aloitettu alkuvuodesta 1896.

 Mikkelin Sanomat kertoi 1.3.1898 seuraavaa;
Erinomaista innostusta lasten opetukseen on osoittanut Walkealan Woikosken kansakoulun johtokunta. Kouluun joka työskentelee verrattain pienessä piirissä vasta toista lukuvuotta, on otettu apuopettajatar tämän lukuvuoden alusta. 

Kauppias O.W. Karhu, joka Woikosken asemalta äskettäin muutti Ristiinaan, on ensiksi mainitun paikkakunnan kansakoululle lahjoittanut urkuharmoonin.

Ja samaisessa julkaisussa oli myös 2.elokuuta 1898 seuraavanlainen ilmoitus paikallisen raittiusseuran toimesta;
Arpajaiset toimeenpannaan sunnuntaina elokuun 14 päivänä viehättävästi kuohuavan Woikosken rantamalla kello 3 j.pp. Tulot jaetaan raittiusseuran ja lainakirjaston sekä köyhien lasten kouluavuksi Woikoskella.
Ohjelma: 1) Torvisoittoa 2) Tervehdyspuhe 3) Soittoa 4) Juhlapuhe 5) Runonlausuntoa 6) Pukutanssia 7) Sadunkertomusta (palkinnoilla) 8) Onkimista 9) Pussitaistolua 10) Näytelmä
Arpojen myyntiä väliajoilla ja lopuksi yleinen tanssi.

Mukavan tarinan tuostakin sai aikaiseksi mutta se milloin koulu siirtyi nykyiselle paikalleen on edelleen selvittämättä. :)